Mjuk beröring

Mjuk beröring

Jag har arbetat som massör med Mjuk Beröring på Axlagården sedan 2007.

Jag brukar presentera mig för våra gäster och berätta vad mjuk beröring innebär och erbjuder de som vill att få den.

Tanken med mjuk beröring är att förmedla en stund av kravlöst välbefinnande. Genom mjuk beröring kan man ofta lindra smärta och oro. Många känner att de kan slappna av och därigenom upplever en lindring. Många gånger leder även tillfället med beröring till naturliga och fina samtal.

På Axlagården har vi en holistisk helhetssyn på människan – kropp och själ hör ihop. Tyvärr fokuseras nog vården idag alltför ofta på den fysiska delen. Det är lätt att man glömmer bort resten av människan.

Tanken är att beröringen ska ge en vilsam och behaglig stund, ett tillfälle att slappna av. Kanske väljer gästen att ha avslappnande musik på eller så får tystnaden tala. Det är den enskildes önskemål och behov som får styra. Jag använder lavendelolja vid den mjuka beröringen. En doft som kan kännas igen från förr när vi hade små lavendelpåsar i linneskåpet. Dofter är starka minnesbärare och kan i sig ge en positiv upplevelse.

Vi har också ett massagerum där anhöriga som vill kan få massage, något som ofta är mycket uppskattat. Massagen ges kostnadsfritt.

Jag har genom åren fått uppleva fina stunder tillsammans med gäster och anhöriga. En del som jag träffat under en längre period kommer alltid att finnas kvar i mitt minne.

Ett minne handlar om en gäst som var hos oss under en längre tid, vi träffades regelbundet. Gästen drömde sig bort under massagen, drömde sig bort till ljudet av havet som brusade och fåglarna som kvittrade. En stund att bara vara… Efter ett tag smög jag ut ur rummet medan havsbruset och fågelkvittret fortsatte. En stark, positiv känsla för denna gäst.

Ett annat minne är en gäst som drömde sig bort till Provence under beröringen. Allt eftersom tiden gick så blev det till slut så att jag bara berörde hennes tår. Samma känsla infann sig för gästen.

Ytterligare ett minne är en gäst som varje kväll avslutade sin dag i vårt andaktsrum. Där tände han ett ljus och avslutade på så sätt sin dag. Vår gäst skapade en tradition för sig själv och jag och min arbetskamrat lovade att fortsätta med denna tradition när vi arbetade. Därför brinner det alltid ett ljus i andaktsrummet när jag arbetar.

Jag tycker att det är fantastiskt när personalen, som alla besitter olika kompetenser, får bidra med olika delar och därigenom skapa en helhet för varje enskild gäst.

Många är de stunder jag har fått dela med våra gäster och deras anhöriga. Jag känner en ödmjukhet och tacksamhet över att ha fått vara med om detta.

 

Agneta Eriksson, Cert. Massör och undersköterska.

agneta.eriksson@rodang.se

3 kommentarer
 • Karin Hammarberg
  Skapad 18:39h, 30 maj Svara

  Så fint skrivet och beskrivet Agneta!
  /Karin H

 • Birgitta Wirthig
  Skapad 22:18h, 30 maj Svara

  Vilken insats Du har gjort o fortf. gör !!!Stor kram😊💕 Birgitta

 • Erik
  Skapad 10:49h, 01 juni Svara

  Du är en jätteviktig pusselbit i Axlagårdspusslet, Agneta!

Kommentera